Om tidens relativitet

Nedanstående uppsats skildrar begreppet tid på det ovetenskapliga sätt som krävs för en intressant berättelse. Företeelsen "tid" kan nämligen skildras med såväl vetenskaplig metod som med mänsklig uppgivenhet. Den som på en och samma dag lånar böcker på biblioteket och samtidigt påbörjar en jäsningsprocess för hemmagjort vin vet att de tre veckor som båda aktiviteterna tar utgör en himmelsvid skillnad i tidsupplevelse. Plötsligt, som en blixt från klar himmel, får man ett hotfullt mail från biblioteket att tiden har gått ut samtidigt som det tar en evighet för att få vinets tre veckor att förlöpa.
     Så, vi satt alltså en afton några bekanta tillsammans och plötsligt sa någon "För inte så länge sedan så...".
     En av oss runt bordet är journalist. Han berättade att han omedelbart hade börjat tänka på vad han hade skrivit förra månaden. Då hade han varit fullt upptagen med att i rasande fart skriva om den politiska skandal som regeringspartiet hade hamnat i. En av ministrarna tvingades till och med avgå efter några dagar. Det gällde att agera snabbt, även en glödhet nyhet svalnar snabbt. Men då, för inte så länge sedan - förra månaden - då var jobbet en fest. Ministern var chanslös.
     En av mina bekanta, som denna dag också fanns med runt bordet, är ekonomichef på ett börsnoterat företag där hon sitter med i ledningsgruppen. Hennes reaktion på tidsrummet "för inte så länge sedan" var att föreställa sig tiden kring förra årets bokslut.
Det var visserligen historia nu men eftersom planering för framtiden - nästa års resultat - innebär att sända ut signaler i god tid måste man minnas historiska fakta. Därför tänkte hon nu på förra året med lätt nostalgi. "Hur rätt vi tänkte då". Börskursen gick upp långt över förväntan. Sedan en suck, som sagt var, det är historia nu även om det hände för inte så länge sedan.
     Ja,ja, ni affärsmän tänker så kortsiktig, skrattade sällskapets historiker. Jag ska berätta något som hände för inte så länge sedan. Med några enkla pennstreck omvandlades valkretsindelningen i England 1832. Det var den engelska borgerliga revolutionen. Några pennstreck... så var den gamla lantadelklassen av med sin makt (ni vet Mr. Darcey i Jane Austens roman). Gamla struttar på den engelska landsbygden ersattes nu i parlamentet av den nya makthungriga borgarklassen. Det var engelsmännens revolution det! Papper och penna i stället för det franska frosseriet av gatustrider, blod och giljotiner från 1789. Det här hände alltså för inte så länge sedan och det är därför vi har den värld vi har idag.
     Sista person i mitt sällskap är arkeolog. Hon sa att hon faktiskt hade tänkt på vikingatiden. För inte så länge sedan var landområdet som vi idag kallar Sverige synnerligen plottrigt och styrdes av lokala makthavare som ofta var i inbördes strid med varandra. Vikingatiden var ju så speciell. Många driftiga människor for ut i världen och skaffade sig stora förmögenheter genom
affärsuppgörelser, stöld och krigståg. Väl hemma igen blev dessa rikedomar början till ett enande av Sverige och det klassamhälle som vi har dragits med sedan dess.

- - - -

     Nej, det här sällskapet har inte funnits. Berättelserna är påhittade av mig men dess ursprung är en händelse en dag på mitt arbete. Vi pratade en lunchrast om dinosaurier och då hade jag sagt att deras försvinnande ju ändå hade hänt för inte så länge sedan. Min kollega hade då bildligen trillat av stolen av skratt och frustat att 65 miljoner år ändå inte var så himla nära i tiden.
     Jaså inte det? När jag läste geologi för ganska så länge sedan började våra studier vid kambrium vilket inträffade för cirka 600 miljoner år sedan. Jag tycker därför fortfarande, rent av envisas med det, att dinosauriernas försvinnande inte ägde rum för så himla länge sedan, men det handlar alltså om det där mystiska ... tidens relativitet.


[2013]

Tillbaka till Ahajas hemsida