En kunglig invigning

Ett fatalt misstag som bara den osäkre överdramatiserar - den vanlige människan skrattar naturligtvis åt hela historien
Om man bor i Göteborg måste man veta vad Blåvitt är och att det alltid stavas med stort B. Att förklara att det är smeknamnet på ett av de lokala fotbollslagen innebär att man våldför sig mot stadens själ; Man förklarar det som inte behöver förklaras, man påstår att det är ett av flera fotbollslag fastän alla goa gubbar vet att det bara finns ett enda riktigt lag och - avslutningsvis - man påstår att det är ett lokalt lag. I Göteborg är Blåvitt lika stort som Manchester United fastän det aldrig har behövt sägas.
På samma sätt är det förenat med betydande risker att yttra sig positivt om vargar eller samer norr om Karlstad och när man passerar gränsen till Skåne är det lika bra att begränsa sig till att enbart yttra sig om praktiska ting. I Skövde är det högst olämpligt att yttra sig nedsättande om Volvobilen och speciellt dess viktigaste komponent - själva motorn. Där tillverkas ju motorn och världens bästa ingenjörer bor därför i Skövde. Volvos motorer kommer alltid vara bäst i världen. Jag känner en person som glömde den regeln en morgon för många år sedan. Nu bor han följaktligen i en helt annan stad och utom räckvid för regementets kanoner.

Det var en morgon för tjugo år sedan som denne man, då en oerfaren yngling, vaknade av väckarklockan. Som vanligt hann han slå på lokalradion innan han somnade om för en stund. Under denna stund lyckades han hinna med en kort dröm om hur han just lagar sin motorgräsklippare - men här slog också Ödet till på brutalaste sätt och lät drömmen om gräsklipparmotorn hämta näring från lokalradions inslag - det handlade om den nya, muskulösa Volvomotorn!
Man berättade på ett champagneeuforiskt sätt om den stora händelsen för årtiondet, att Volvo, denna dag, skulle introducera sin nya, unikt kraftfulla, motor. När sådant händer i staden är det kungen som sköter invigningen, alla stadens flaggor brukar hissas och varje Skövdebo känner stolthet för sin existens. Vädret är naturligtvis alltid strålande, det skulle inte våga annat.
Vår huvudperson hade fort glömt sin dröm men han märkte feststämningen när han kom in till stadens centrum och steg in på sin arbetsplats. Även där var stämingen uppskruvad och han frågade vad som stod på. Man svarade att kungen invigde Volvos nya motor.
Det blev en katastrof - redan innan sågs han som en annorlunda figur. Han mindes sin morgonupplevelse och nämnde nu för sina arbetskamrater om radioinslaget han hade hört att Volvo skulle lansera en helt ny gräsklippningsmotor.

Det blev tyst runt honom. Det var ett fasansfullt ögonblick för ingen visste hur man skulle hantera en sådan händelse. Ett skratt hade räddat situationen men det kom inget sådant. Den modigaste tog så några steg mot sin arbetsplats och andra följde hennes exempel. Bara vår hjälte stod kvar på platsen och begrep till fullo att en räddning just då vore ett hål under hans fötter att störta i.

(1987)
Tillbaka till Ahajas hemsida